Klimaatdoelstellingen 2050
In eerdere posts zagen we al dat de ambities in België en Vlaanderen niet torenhoog zijn, om het zacht uit te drukken. Toch zijn er bepaalde domeinen waarop goede dingen voorzien worden. Zo lezen we vandaag een verduidelijking op VRT Nieuws.
Alle huizen in Vlaanderen moeten tegen 2050 gerenoveerd worden. Hiermee bedoelt men niet het schilderen van de woning, maar deze energetisch efficiënt maken. Klaar voor de toekomst.
Waar wringt het?
Vandaag halen we dit tempo van renoveren bij lange niet. Hoe komt dat?
1. een tekort aan middelen
De noodzakelijke renovaties blijven uit en dit vooral bij de meest kwetsbare groepen. Een huurder heeft bijvoorbeeld weinig of geen impact om te renoveren. En degenen die wél renoveren doen enkel het hoogst nodige. Het is daarom van belang dat er innovatie is in de bouwsector om renovaties efficiënter en dus met minder geld door te kunnen voeren. Zo zetten we bij TerraVolt sterk in op geothermie en maken we dit zelfs mogelijk voor rijwoningen!
2. mensen zijn niet overtuigd
Er bestaan nog ideeën dat isoleren en duurzame energievoorziening niet nuttig zijn. Hier is sensibilisering nodig. Enkele pogingen:
Wist je dat mensen de prijs van zonnepanelen met 35% overschatten?
Wist je dat een warmtepomp op aardwarmte ook kan voor een rijwoning?
Wist je dat het terugverdieneffect van een geothermische warmtepomp tussen de 7 en 12 jaar ligt?
Wist je dat je minder last hebt de hittegolven met passieve koeling in de woning?
3. er is te weinig werkvolk
Dit is gekend, er zijn te weinig techniekers, te weinig stielmannen. De wereld wordt meer en meer technisch, er is technologie overal rondom ons, maar er is weinig goesting om techniek te volgen op school. Nochtans (goed) werk verzekerd!
Wat kan ik doen?
Wie een woning kocht, heeft bij de aankoop een EPC (Energie Prestatie Certificaat) ontvangen. Daar staat op hoe goed of slecht de woning het doet op vlak van energie. Maar er staat ook in wat je eraan kan doen. En in welke volgorde. Meestal
dak isoleren
ramen vervangen
muren isoleren
vloer isoleren
stookinstallatie verduurzamen. Bvb van gas naar warmtepomp
Wil je graag meer weten, dan vind je op de site van de overheid al heel veel: www.energiesparen.be