Natuurlijke aardwarmte voor jouw woning
Elke dag stappen we op een onuitputtelijke bron van energie. Namelijk, de warmte die in de bodem van onze tuinen, terrassen en opritten zit of onder de parking van je zaak. Je maakt deze energie eenvoudig en gratis beschikbaar met een warmtepomp voor je verwarming in de winter, koelte in de zomer en warm water voor elke dag. Hiervoor plaats je een geothermische of bodem-water warmtepomp die haar energie haalt uit haar 'bron', die is:
- ofwel een horizontaal captatienet: GeoCollect
- ofwel een diepteboring
GeoCollect, uw energiecentrale op 1,5 meter diepte
Het GeoCollect systeem zit op minimum 1,5 meter diepte in de grond. Op die diepte blijft de temperatuur van de bodem het hele jaar door tussen de 8 en 13°C. Deze grondlagen worden al van vroeg in de lente opgewarmd door de zon. De bodem wordt door de zon elk jaar volledig terug op peil gebracht. Er is dus geen verlies aan vermogen door de jaren heen.
Optimaal comfort in zomer en winter
Verwarmen in de koudere seizoenen en koelen in de zomer. Moderne woningen zijn zeer goed geïsoleerd en riskeren zeer warm te worden in de zomer. Geen probleem, de passieve koeling voert de overtollige warmte weg uit je woning en steekt ze in de bodem. De volgende winter pomp je deze gewoon terug op om je woning aangenaam warm te maken op koude dagen.
Een bijkomend voordeel is dat je bron regenereert en de warmtepomp met hogere efficiëntie aan het stookseizoen kan beginnen.
Zeer compact en goedkoper
GeoCollect vereist door zijn ontwerp en installatie een lagere investering dan de verticale warmtewisselaar. Dat maakt het geheel van de geothermische warmtepomp een pak toegankelijker.
De totale oppervlakte die nodig is bedraagt ongeveer één derde van de oppervlakte van de woning. Reken dus op 60 - 120 vierkante meter, afhankelijk van de grootte van je woning. Het is bovendien geen verloren ruimte, boven de GeoCollect kan gewoon gras, een terras, een oprit, een speeltuin voor de kindjes komen.
Eenvoudige installatie
De installatie van de warmtewisselaar gebeurt in sleuven van 5 meter lang en 75 cm breed of in sleuven van 10 meter lang en 30 cm breed. Deze sleuven kunnen worden getrokken tijdens de funderingswerken zodat ze met verwaarloosbare extra kost aangelegd kunnen worden.
De collector zelf wordt deels geprefabt in atelier zodanig dat ook deze snel en eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd.
De sleuven met collector worden vervolgens terug opgevuld en alles wordt aangesloten op de warmtepomp en is klaar voor gebruik!
Meer info op de website van GeoCollect.
Technische documentatie hier.
Vertikale boringen
Voor elk project wordt de evaluatie en afweging gedaan op basis van EPB verslag, feiten, cijfers en uiteraard de wensen van de klant. Dat laat ons bij TerraVolt toe om voor elk project de meest geschikte oplossing voor te stellen.
Nu en dan valt het voor dat er toch te weinig plaats is om met GeoCollect te werken. Bijvoorbeeld bij projecten met meerdere appartementen. Die staan vaak op kleinere kavels.
In dat geval werken we met vertikale boringen die door gespecialiseerde firma's geplaatst worden.
Is jouw bodem geschikt?
Wil je meer weten over hoe de bodem invloed heeft op de warmteoverdracht?
We hebben wat informatie samengezet dat wat meer inzicht geeft.
Zo kan je online met een app checken welke bodem je hebt.
Neem daarom zeker eens een kijkje op onze pagina over bodemtypes.
Investeringskost
Reken voor geothermie toch op een investering van 15.000 tot 20.000 Euro, afhankelijk van de grootte van de woning. Echter, elk gezin is anders en heeft andere noden. Elke woning is anders. Elke situatie vergt een berekening op maat. Hiervoor kan u steeds contact met ons opnemen.
Andere toepassingen
Er zijn ook nog andere toepassingen. Zo denkt men na over energie uit rivieren.
Leer er meer over hier.
Terug naar www.terravolt.be