Principe
De lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft ze vervolgens af aan water dat dan door radiatoren, convectoren of vloerverwarming stroomt. Dit systeem haalt een efficiëntie van gemakkelijk 1 op 3 en levert dus 60% gratis energie af.
De warmtepomp kan ook omgekeerd worden en zogenaamde ‘actieve koeling’ leveren. De warmtepomp moet hiervoor werken en verbruikt dus energie.
Voordelen
Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat je een groot deel van je energie gewoon gratis uit de lucht haalt. Met een lucht-water warmtepomp heb je dus een zeer efficiënte installatie in huis.
De investering voor een nieuwbouwwoning bedraagt in 2020 een 8500 – 10000 Euro (afhankelijk van de grootte van de woning). Dat komt onder meer omdat de installatie eenvoudiger is dan een geothermische warmtepomp.
Combineer je dit type warmtepomp met zonnepanelen, haal je vrij gemakkelijk het gewenste E-Peil en kan je aanspraak maken op ondersteuning. zie daarvoor subsidies.
Aandachtspuntjes
De lucht-water warmtepomp komt met een buiten unit. De installatie is dus zichtbaar. De warmte wordt uit de lucht gezogen door een ventilator, die is hoorbaar wanneer hij in werking is.
Moderne toestellen zijn echter zeer stil waardoor je er helemaal geen last van hebt.
Warmtepompen worden doorgaans gekozen omwille van het comfort dat ze brengen. Verwarmen, koelen en warm water voor elke dag.
De lucht-water warmtepomp kan ook koelen. Hiervoor moet ze in tegenstelling tot de geothermische warmtepomp wel elektriciteit verbruiken. In plaats van passief koelen, spreekt men dus van actief koelen.
Terug naar www.terravolt.be