Duurzame energie, het gaat snel, héél snel!
De markt of het domein van de duurzame energie is er bij uitstek één die snel evolueert. We zagen zo de voorbije jaren de prijs van zonnepanelen gedeeld door 3 gaan. We zagen overal windmolens komen. Al gauw zal de helft van de nieuwbouwwoningen met warmtepomp werken.
Boeiende tijden!
Maar hoe ziet het eruit voor de komende jaren? Wat mogen we nu nog verwachten?
De energiemarkt werkt en blijft werken
Hoe zit dat eigenlijk in elkaar vandaag? Wanneer er véél vraag is naar energie (bijvoorbeeld om 18u op een weekdag wanneer iedereen begint te koken), gaat de prijs omhoog. Daardoor kunnen duurdere energievormen (gascentrales, dieselcentrales) als piekproductie een tandje bijsteken.
Daardoor is er weer meer productie en gaat de prijs weer omlaag. Zo gaat het 24/7 door en regelt de markt zichzelf op basis van vraag en aanbod.
Vraag en aanbod: de rol van de burger
Vraag en aanbod, wat heb ik daarmee te zien, denk je? Meer en meer, blijkt.
De Vlaamse netbeheerder Fluvius duwt ons in de richting van het verbruiken wanneer er productie is. De meest gekende maatregel is deze van 'het einde van de terugdraaiende teller'.
Eigenlijk moeten degenen die zonnepanelen hebben er nu voor gaan zorgen dat ze energie verbruiken wanneer de zonnepanelen produceren. Doen ze dat niet, dan zijn ze de 'niet verbruikte' productie gewoon kwijt op het net.
Hoewel pijnlijk, is dat wel de richting waarin de markt moet gaan, naar een goed evenwicht .
Het sluitstuk hierin is het uitrollen van de slimme toestellen, toestellen die zelf kijken wanneer ze best in werking gaan.
Wat kan ik dan NU doen?
Er zijn al een aantal interessante zaken op de markt, hieronder lijsten we er een paar op die vrij eenvoudig kunnen worden geplaatst of zelfs toegevoegd aan je woning:
- de thuisbatterij: omvormers van zonnepanelen kunnen ondertussen zelf onderscheiden of ze de energie in je woning ergens kwijt kunnen ofwel ze in batterijen opslaan tot je thuiskomt bijvoorbeeld.
- slim warm water: een warmtepomp kan uitgerust worden met slim warm water. Ze kijkt zelf of er overschot is aan energie van de zonnepanelen en slaat die dan op als warm water in de boiler voor wanneer je gaat douchen.
Je kan ons altijd vrijblijvend contacteren om te zien wat bij jou thuis mogelijk is!
Terug naar www.terravolt.be.