Wat is de kost van CO2?
De kost van CO2, voor de planeet, is dat het voor heel wat opwarming zorgt. Dat beïnvloedt op zijn beurt het weer, de neerslagpatronen, de ijskappen en zo verder.
Daarover gaat dit stukje eens niet.
Er zijn ook kosten verbonden aan het uitstoten van CO2, een beetje zoals het betalen voor je PMD of de vuilophaling van de gemeente.
Het ETS - Emission Trade System
Sinds 2005 is er in de EU een systeem opgezet waarbij CO2 rechten kunnen worden verhandeld. Het grootste deel van de CO2 rechten wordt jaarlijks nog steeds gratis toegekend aan bepaalde sectoren zoals de staalfabrieken en de elektriciteitscentrales. Nieuwe besluiten hebben bepaald dat de gratis rechten vervallen in 2034. Dat kan je hier lezen.
Echter, jaarlijks daalt het aantal beschikbare "CO2 rechten".
Er wordt dus ook een monetaire waarde op CO2 geplakt. En naarmate het 'aanbod' daalt, gaat de prijs omhoog.
Dit om de samenleving een incentive te geven gezamenlijk de uitstoot naar beneden te krijgen.
Wat met de huishoudens en onze persoonlijke uitstoot?
Tot nog toe zijn de huishoudens steeds buiten schot gebleven.
Vanaf 2027 wordt het ETS echter uitgebreid naar verwarming van gebouwen en vervoer. Dat kan je lezen op website van VRT.
Tankstations en energiebedrijven zullen consumenten en bedrijven moeten laten betalen voor de CO2 die ze langs hun uitlaat en hun schoorsteen uitstoten.
Er komt tegelijk wel een sociaal fonds van meer dan 50 miljard Euro om de pil te verzachten. Echter, het is duidelijk: CO2 heeft een prijs voor ons allemaal.
Dit alles, onderdeel van de European Green Deal. De komende decennia worden een interessante periode waarin we met z'n allen, laat ons wel wezen, toch zullen evolueren naar een properder planeet.
We zullen uiteindelijk allemaal beter af zijn. En niet meer afhankelijk van het buitenland.
Terug naar www.terravolt.be.